Etyekre az ezredforduló után figyelt fel igazán a borszerető közönség. Persze a fülükben csengett egyeseknek az „Etyek – Budapest szőlőskertje” szlogen, de kevés tartalmat tudtak hozzá társítani.


Sokaknak ismerős volt az etyeki szőlők és Törley József története, ám Etyekkel, mint borvidékkel és az etyeki borral csak igen kevesen találkozhattak korábban.

Pedig a gyönyörű fekvésű sváb településnek évszázadokra visszavezethető szőlő- és bortermelő hagyományai voltak. Szinte minden helyi sváb családnak volt saját szőleje és bora, amit aztán a főváros piacain adott el a borra szomjazó városiaknak, kocsmárosoknak, vendéglősöknek. Számtalan korabeli író, költő emlékezik meg az etyeki, a zsámbéki és más budai borokról. A XIX. században még pezsgő borélet volt Etyeken, a szó szoros értelmében is. A helyi gazdák mellett ugyanis a nagyhírű „pezsgőcézárnak”, Törley Józsefnek is volt itt szőleje, méghozzá igen tekintélyes mennyiségben. Világhírű pezsgőinek alapborait adó szőlőket tehát az etyeki lankákon nevelték. Aztán a világháborúk után, az államosítások időszakában az Etyeki borvidéken is átvette a vezető szerepet a lelketlen nagyüzemi termelés, az etyeki bor jórészt eltűnt az üzletek polcairól, a vendéglők borlapjairól, az írók novelláibóA rendszerváltással sem jött el a várva várt feltámadás a borvidék életében. Sokáig „tetszhalott” állapotban volt Etyek, csak kósza hírekből értesülhettünk a helyi bortermelőkről és boraikról.Az ezredforduló után, a fesztiválok indulásával változott meg mindez, a fesztiválok hatására újra dobogni kezdett a borvidék szíve.
Több tízezer borissza ismerte meg a települést, a sikereken felbuzdulva egyre többen vágtak neki a borkészítés rögös útjának. Vendégfogadót nyitottak, Borút Egyesület alakult, megindult az élet Etyeken. Azonban a fesztiváloknak ellenzői, irigyei is akadtak (és akadnak) szép számmal, akik az orruknál tovább nem láttak (látnak), és az évenkénti néhány napban látják életük megbolydulásának fő mozgatórugóját.
Érdekes módon a sikerekhez kellett néhány messziről jött ember, néhány „gyüttment”, akik ismét felrajzolták Etyeket Magyarország borvidéki térképére. Nélkülük alighanem ma sem beszélhetnénk Etyekről mint bortermelő vidékről, az ő tevékenységeiken, boraikon keresztül ismerte fel a település értékeit a közönség.
Etyeknek fontos lehetősége és szerepe lehet, hogy a fővárosi borkedvelők „borkulturális ébredésének” kiindulópontjává váljon. Kihasználandó lehetőség, hogy a fővároshoz ez a legközelebb fekvő borvidék (alig félórányi autóút), ahol akár egy délutáni program keretében a fővárosi „aszfaltbetyárok” először találkozhatnak a szőlővel és a borpincékkel.


Copyright 2006© Kertész Családi Pincészet
All rights reserved - Minden jog fenntartva - Privacy policy